Етнографічне свято «Україна навіки Соборна»

День 22 січня 1919 року ввійшло до національного календаря як велике державне свято - День соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяло покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.

Саме цій події і було присвячене етнографічне свято «Україна навіки Соборна» , що відбулося 22 січня о 12 годині в літературно-музичній вітальні центральної міської бібліотеки. Спільними зусиллями центральної міської бібліотеки та міського Будинку культури був підготовлений та проведений цей захід, гостями якого стали учасники клубу бібліотеки «Струни душі» та ансамблю «Вдохновение» під керівництвом Світлани Бровченко.

Зі святом всіх присутніх привітала заступник міського голови Панфілова Ольга Василівна, яка висловила сподівання, що Україна і в майбутньому буде єдиною, соборною, великою, багатою державою і побажала всім присутнім здоров’я, добробуту, щастя і успіхів, і надалі творити і жити, мов одна сім’я, на благо рідної України.

Ведучі заходу Валентина Касьяненко та Валерій Шаповал нагадали присутнім історичні передумови об’єднання українських земель. Значна увага приділялася перебігу подій, що призвели до прийняття Акта Злуки, ролі у цьому процесі українських політичних діячів, проблемі Соборності з огляду на сучасний момент.

В цей день не можна було не згадати Великого Кобзаря, Пророка нації, Борця за вільну незалежну самостійну єдину Україну Тараса Григоровича Шевченко. Адже Тарас Шевченко – і вільна, суверенна, ні від кого незалежна, що живе своїм життям зі «своєю правдою, і силою, і волею» Україна – ці два поняття нерозлучно пов’язані у душах українців. І саме ювілейний 2014 рік – в Україні оголошено роком Шевченко. Перед гостями свята виступила бібліотекар читального залу Юлія Лагода, яка нагадала гостям свята про основні віхи життя та творчості, світову значущість надбання Великого Кобзаря, вся творчість якого просякнута думкою лишень про Україну і її незалежність, єдність, свободу.

Та цього дня не тільки згадували Т. Шевченко, а й читали його вірші Валентина Касьяненко, Світлана Бровченко, Валерій Шаповал і читачі, лунали пісні на вірші Шевченка у виконанні Юлії Шкуропат, Валерія Шаповала, Ольги Санець.

Також, присутні переглянули тематичну виставку-хроніку "Україна твоя доля – єдність, злагода і воля"., на якій користувачі мали можливість ознайомитися з літературою, в якій висвітлюється історико-правові передумови злуки УНР та ЗУНР, універсалами директорії УНР. Переглянути періодичні видання, де є публікації щодо Дня Соборності України.

На закінчення свята всі учасники та гості разом заспівали пісню на вірш Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий».

Кiлькiсть переглядiв: 338